Gerlof Beukelman – Mechanisch monteur
Als mechanisch monteur werk ik op dit moment voor een klant die zich bezighoudt met ‘thin layer techniek’ – dunne laagjes. Dat ken je wellicht van je touchscreen van je mobiel. Die bestaat uit een laagje glas met 7 hele dunne laagjes erover. Bij Masévon houden we ons bezig met het maken en samenstellen van de vacuüm proceskamers. Die kamers gebruik je in de productie van touchscreens of in de chipindustrie bijvoorbeeld.
Zo ziet dat er in de praktijk uit
Dat gaat als volgt: ik maak een hele grote zeskant kamer. Eén van die zes kanten zit vast aan het magazijn of de toevoer van het materiaal. Aan de andere vijf kanten kan er een proceskamer tegenaan worden gemonteerd. Dan zit er in het midden van de zeskant kamer een robotarm die het product ophaalt en dit plaatst in één van de vijf modules. Dit alles onder vacuüm.
Daar vindt een proces plaats waardoor er een dun laagje opgedampt wordt. De robot haalt hem er weer uit en plaatst het materiaal in een andere vacuümkamer waar weer een ander proces plaatsvindt. Zo krijg je laagje op laagje. Dat gaat soms over zulke dunne laagjes dat je dit nauwelijks kunt zien. Je begrijpt daarmee gelijk dat mijn werk zeer nauwkeurig en schoon is.
Verfijnd, schoon en rustig
Alle afdichtingen van zo’n vacuümkamer hebben een O-ring. Dat is een soort rubberen ring zodat het geheel goed afsluit. Als op het afdichtingsvlak, waar de rubberen ring op ligt, een krasje, haartje of vet zit dan kan je afkeur op het product krijgen. Om dat te voorkomen, moet je verfijnd, schoon en rustig te werk gaan. Dat werk ligt mij helemaal!
Uitdaging
De grote uitdaging is dan ook om zo nauwkeurig, schoon, kras- en schadevrij mogelijk te werken om de kwaliteit van het werk wat wij afleveren hoog te houden. Om die reden zijn wij vaak in gesprek met onze toeleveranciers om de kwaliteit van de materialen, die wij krijgen en verwerken in onze machines, naar een steeds hoger niveau te brengen. Ook vragen onze klanten om een steeds hoger niveau van nauwkeurigheid. Om dit te bereiken moet je dat doen in samenwerking met iedereen die erbij betrokken is – van monteur tot inkoper tot toeleverancier.
Teamwork
Zo’n gesprek voer ik niet alleen. Werken bij Masévon is een teamsport. Je kan het niet alleen en dat hoeft ook niet. Als voorbeeld een gesprek met de toeleverancier; daar zijn verschillende mensen bij aanwezig. Dat kan de projectleider zijn, die het hele project leidt en contact heeft met zowel de klant, als de leverancier als de werkvloer. Of de projectcoördinator die zorgt dat het project goed loopt op de werkvloer. En dan vaak nog iemand van kwaliteit en de monteur zelf.
Zeer afwisselend
Mijn werk is zeer afwisselend en dat is precies wat er zo leuk is. Dit komt doordat je aan verschillende machines werkt voor verschillende toepassingen. De ene keer een machine voor in productie van elektronica chips, de andere keer een machine voor in de productie van cameralensjes (voor in je mobiel). Elke keer is het weer een andere machine voor een andere toepassing met zijn eigen nauwkeurigheid en eisen. Die afwisseling is trouwens niet het enige wat het zo leuk maakt.
Fijne werkgever
Inmiddels werk ik al 17 jaar bij Masévon en dat is niet voor niets. Wat het leuk maakt zijn verschillende dingen. Zo zijn de lijntjes kort, kennen we elkaar allemaal goed en overleggen we naar gelang meerdere keren per week als team om te zien waar we staan in een project en waar we tegenaan lopen. De werkdruk is goed, net als de werksfeer. Die is heel ontspannen.
Masévon is een fijne werkgever. Er is altijd die bereidheid om werknemers tegemoet te komen. Dat zit bijvoorbeeld in de flexibele werkuren (je mag in overleg bepalen hoe laat je start tussen 7-9 uur) of als je een keer vrij nodig hebt, is er altijd wat te regelen in goed overleg. En de personeelsfeestjes? Die zijn ook top!
“Inmiddels werk ik al 17 jaar bij Masévon en dat is niet voor niets.”
– Gerlof Beukelman
Lean Willems – E-monteur
Met de afdeling Montage zitten wij in verschillende ruimtes met elk zijn eigen regels hoe schoon er gewerkt moet worden. Ik werk in de zogeheten VAR, dat staat voor Vacuüm Assembling Room. Zoals de naam al verraadt, monteren wij veelal vacuümkamers. Soms kleine en soms grotere.
Op de vacuümkamer monteren wij allemaal flenzen, zodat de kamer lekdicht is en we hem onder vacuüm kunnen testen. Je begrijpt dat dit – anders dan op normale montage afdelingen – schoon moet gebeuren. Eén stofje of haartje kan al een lek veroorzaken. Om die reden dragen we dus een haarnetje, baardnetje, handschoenen en een overjas.
Schoon en precies
Dat schone werken aan high tech machines vind ik heerlijk. Bij ons gaat het om netjes, schoon en precies werken. Vooral dat laatste past als perfectionist heel goed bij mij. In dit soort projecten is dat juist mijn voordeel. Ik heb hiervoor ook veel op kantoor gezeten en ben blij dat ik nu op de werkvloer zit. Je moet mij niet de hele dag achter een laptop neerzetten. Tuurlijk is dat wel eens nodig, maar over het algemeen kan ik de administratieve dingen doorschuiven naar de collega’s op kantoor.
Lekker sleutelen? Dat is echt mijn ding. Hoewel dat soms ook wel de nodige uitdagingen kent.
Uitdaging
De tooling en werkplek moeten zo ingericht zijn dat je snel kan werken. Het is dus belangrijk dat het gereedschap op orde is. Daar hou ik me nu ook mee bezig om te zorgen dat de monteurs die in de VAR ruimte werken goed uit de voeten kunnen. Overigens kunnen wij pas starten met de assemblage van de vacuümkamers als alle onderdelen er zijn. Daar gaat soms wel wat tijd overheen door de levertijden op dit moment.
Van iedere uitdaging blijf je leren. Dat is ook wel echt waar Masévon voor staat trouwens.
Kansen om te groeien
Je krijgt hier veel kansen. Wil je leren en groeien, dan zijn er vaak wel mogelijkheden. Wat ik ook mooi vind is, is dat iedereen elkaar hier helpt. Je hoeft maar iets te vragen en er staat wel iemand voor je klaar. Het is ook een vrij ‘platte’ organisatie, het voelt niet alsof er mensen boven je staan. We zijn met een leuke club mensen – veelal uit de regio – allemaal met zo’n beetje dezelfde mentaliteit en humor. Daarbij zijn onze vrijdagmiddagborrels altijd gezellig en de personeelsvereniging organiseert leuke dingen!
Werken als monteur bij Masévon
Er werken bij ons E monteurs, oftewel Elektro monteurs en W monteurs. Dat zijn werktuigbouwkunde monteurs. Zelf ben ik allround monteur en werk ik op dit moment aan 2 volume projecten.
Ik hou me onder andere bezig met assembleren van vacuümkamers en lektesten met helium. Helium is heel vluchtig en mocht het ergens lek zijn, dan wordt dat opgepikt. Ondanks dat we hier schoon werken, kan er altijd ergens een klein haartje, stofje of krasje zijn waardoor de vacuümkamer niet lekdicht is. Daarom dat schone en precieze werken. Dat past helemaal bij mij!
“Om de hoge kwaliteit te kunnen leveren gaat het bij ons om netjes, schoon en precies werken. Vooral dat laatste past als perfectionist heel goed bij mij.”
– Lean Willems
Jouw Masévon
Bij Masévon draait het niet alleen om ons en onze producten. Wij hebben oog voor iedereen met wie we samenwerken. Van onze klanten en leveranciers tot onze collega’s. Samen kunnen we grootse dingen bereiken. Dit doen wij door er voor elkaar te zijn en goed naar elkaar te luisteren. Waar ligt ieders kracht? Hierdoor kunnen wij tot baanbrekende oplossingen komen. Wij inspireren elkaar en moedigen onze collega’s aan om zichzelf verder te ontwikkelen. Wil jij ons team komen versterken en ervaren wat wij voor jou kunnen doen? Bekijk dan direct onze vacatures, stuur een open sollicitatie of neem contact met ons op!
Zo werken wij...
Op tijd
Een snelle en heldere doorlooptijd
Onze one stop shop maakt het maken sneller en makkelijker.
Binnen budget
Een helder projectplan
Ieder project krijgt een helder en open projectplan met bijhorende planning en daar wijken we niet meer vanaf.
Volgens afspraak
We doen wat we zeggen
Wat we zeggen is haalbaar, maakbaar, snel, precies en binnen verwachting: we doen wat we zeggen en zeggen wat we doen!
Samen
Doen waar je goed in bent
We doen niet perse wat onze klanten zeggen of vragen, wij doen wat de klant daadwerkelijk bedoelt.